Heuvelrug Schilderwerken
Heuvelrug Schilderwerken
 

Kleuradvies

De sfeer in een ruimte of een omgeving wordt voor een groot deel bepaald door de kleuren die u ziet. Door verandering van kleur kunt u die sfeer beïnvloeden. Bij welke kleur of kleurcombinatie iemand zich het prettigst voelt is een persoonlijke zaak. Wel roept iedere kleur een specifiek effect op. Heuvelrug Schilderwerken kent die effecten en is op de hoogte van de nieuwste trends en past kleuren toe om de gewenste ambiance te creëren.

Vaak met andere disciplines (o.a. Qualità-advies) creëren we een omgeving waarin mensen zich behaaglijk voelen. In overleg met opdrachtgevers en gebruikers en op basis van functionele, praktische en esthetische overwegingen zoeken we naar een perfecte samenhang tussen kleur, vorm en materiaal.

 

 

BLAUW

blauwBlauw is de kleur van de zee, zuiver, koel, fris en bovendien is blauw een hele vriendelijke kleur. Blauw kan dan ook heel goed in een badkamer of keuken. Maar de kleur kan op veel meer plaatsen in huis worden gebruikt. Of je nou van romantisch of van trendy houdt, juist de verscheidenheid aan blauwtinten maakt blauw zo’n veelzijdige kleur. Denk maar eens aan de kleur van vergeet-me-nietjes of van lavendel.

Wanneer je gebruik maat van scherpe contrasten (blauw met oranje of blauw met geel) krijg je hele spannende effecten. Misschien denk je dat een kamer kleiner wordt door zo’n felle kleur, maar een accentkleur geeft een ruimte juist pit. En je kent vast die schattige Griekse huisjes wel die door het gebruik van een frisse blauwtint zo’n bijzondere uitstraling hebben.

In een zonnige woning kun je rustig met blauw aan de slag gaan. Want met veel licht is blauw het zonnetje in huis.

GEEL

geelGeel is een echte lentekleur. Je wordt er dan ook helemaal vrolijk van en dat werkt aanstekelijk. In het boeddhisme is geel een heilige kleur en ook tijdens oogstfeesten is de kleur van de zon een niet weg te denken ingrediënt.

Geel is een kleur waar je niet omheen kunt. Het trekt alle aandacht naar zich toe. Daarom wordt de kleur vaak gebruikt in reclameboodschappen en bij signalen waarvan het belangrijk is dat ze snel worden opgemerkt.

In het verleden zijn talloze binnenhuisarchitecten geïnspireerd door geeltinten en zag je dus ook veel geel in de huiskamer. En nog steeds is geel een populaire kleur in de wereld van de woninginrichting.

Geel is een kleur met vele gezichten want behalve dat de kleur soms heel aanwezig is, kan geel ook rust uitstralen. Er zijn prachtige gele pasteltinten waar je een kamer heel romantisch mee kan maken. Ook in de keuken kom je de kleur vaak tegen want koken is prettig in een vrolijke omgeving. Heb je een donker huis, dan kun je geel uitstekend gebruiken om het ontbrekende zonlicht te compenseren.

GRIJS

grijsGrijs is net als wit een perfecte basiskleur. Grijs is een koele kleur maar met de juiste grijstint is van somberheid absoluut geen sprake. Grijs is namelijk te verkrijgen in veel verschillende tinten en juist de combinatie van deze tinten maakt grijs spannender dan je ooit zal verwachten.

Je hele interieur komt tot leven tegen een grijze achtergrond. De afgelopen jaren was grijs niet meer weg te denken uit de nieuwste trends in de woonwereld.

Toegeven, je moet even wennen aan het idee dat je een hele muur grijs maakt maar het resultaat mag er zeker wezen.. Een grijze vloerbedekking met rode stoelen zorgen bijvoorbeeld voor een chique en zakelijke uitstraling. Terwijl grijs in de badkamer weer een authentieke oriëntaalse sfeer creëert. En met grijze accessoires breng je weer rust in een opvallend interieur.

NATURELTINTEN

Als je van rust en continuïteit houdt, zijn natureltinten echt iets voor jou. De populariteit van natureltinten komt vooral door de toenemende waardering voor natuurlijk materiaal.

Natureltinten lopen uiteen van strogeel tot nootbruin met daar tussenin allerlei subtiele schakeringen. De sobere naturelkleuren zijn bij uitstek kleuren voor de achtergrond. Ze hebben een ontspannend, kalmerend en rustige uitwerking op ons.

Je creëert al gauw veiligheid en rust in je huis met deze kleuren. Een plek om even tot jezelf te komen en dat is niet onbelangrijk in deze drukke tijd.

Het geheim van natureltinten zit hem in de afwisseling van tinten. Wanneer je met riet, hout, ongebleekte, natuurlijke vezels, zand en steenkleuren speelt, zie je al gauw de vele kleurschakeringen die mogelijk zijn.

Natureltinten staan prachtig in een wit interieur maar ook zwart gaat goed samen met deze tinten en zelfs een wat fellere kleur komt goed tot zijn recht in een natuurlijke omgeving.

ORANJE

oranjeOranje komt weer helemaal terug. Het is nog niet zolang geleden dat oranje de kleur was om je muren mee op te frissen.

Even leek het alsof onze nationale kleur geen favoriet meer was maar dat lijkt weer verleden tijd. Of het nu aan de ontwikkelingen rond het koningshuis ligt of niet, oranje maakt zijn come back.

Het zijn vooral de accessoires in deze kleur die weer in grote getale in de winkel liggen. De jaren zeventig zijn weer helemaal terug en de oranje plastic kuipstoeltjes, sprei, tapijten en servies horen weer helemaal thuis in een modern interieur.

ROOD

roodRood is warm en daarom de kleur van hartstocht en liefde. Rood is ook energiek, prikkelend en gewaagd. Kortom een kleur met lef.

Chinezen beschouwen rood als de kleur van fortuin en geluk. Maar rood betekent ook gevaar en in de natuur kennen we rood als een waarschuwingskleur voor bijvoorbeeld giftige bessen.
Vroeger was rood de kleur van luxe en weldaad en vond men dat schilderijen het best op een rode achtergrond uitkwamen. Veel eetkamers en zalen van toen zijn dan ook rood. En nog steeds staan foto's en schilderijen prachtig op een rode wand.

Kijk maar eens in leescafe's of gezellige kroegjes. Een donkere achtergrond brengt de rest van je interieur tot leven en geeft een ruimte persoonlijkheid. Maar ook alleen met rode meubeltjes en accessoires breng je veel leven in een kamer.

Het meest opmerkelijke van een rode kamer is dat de kamer niet alleen warmer lijkt maar dat in werkelijkheid ook is: in een rode kamer is het namelijk altijd twee graden warmer dan in een witte of blauwe!

TERRACOTTA

Alsof iedere dag de zon schijnt, dat effect krijg je met terracotta kleuren. Terracotta is een heldere tint, zeker als je het combineert met andere kleuren.
Terracotta betekent letterlijk gebakken aarde. Daarom is het ook niet zo raar dat de kleur een rode gloed heeft die je aan verse, kleiachtige aarde doet denken. Deze stralende kleur is over de hele wereld te vinden en doet denken aan warme, zomerse avonden.

Het leuke van terracotta is dat het bij elke lichtval een andere gloed heeft. Probeer de kleur ook eens vlekkerig op je muur te sponzen. Zo krijg je een echte "oude" muur. Terracotta in een houten omgeving heeft een mooie landelijke uitstraling.

ZILVER

Met zilver breng je feest en vrolijkheid in huis. Over het algemeen is zilver een kleur die we vooral tijdens de feestdagen volop in huis halen, toch is jammer om alleen tijdens die dagen van zilver te genieten.

Zilver fonkelt en straalt door je hele huis. Behalve de vele zilveren accessoires waarmee je je huis kunt opvrolijken, kan je gerust verder gaan door een gedeelte of zelfs een hele muur zilver te verven. Het stralende effect van zo'n muur is groots en ook goed te combineren met andere kleuren in huis. Vaak kun je met zilver net de puntjes op de i zetten en een sprookjessfeer in huis halen waar je vroeger alleen van kon dromen.

Durf zilver in combinatie met robijnrood of koningsblauw te gebruiken in de slaapkamer en laat je verrassen door het luxueuze gevoel dat deze kleur je kan geven. De glans van bijvoorbeeld zilveren gordijnen zal de hele kamer wakker schudden.

Zilver doet het meest in een omgeving waarin wittonen de hoofdrol spelen. Als je een neutrale badkamer een chique uitstraling wilt geven, ga dan aan de slag met zilver. Behalve een mooie zilveren spiegellijst en de bekende badkamer accessoires kun je ook denken aan zilveren schalen, bloempotten, haarborstels, bekers , lampen en zelfs zilveren deurknoppen.

BRUIN

bruinBruin is een prachtige kleur die helemaal tot leven komt met een goede belichting. Ook brengt bruin veel winterse gezelligheid en het past helemaal bij een oud huis.

Veel mensen schrikken bij het idee zo'n donkere muur in huis te hebben maar dat is helemaal niet nodig als je rekening houdt met het juiste licht. Een bruine muur past prachtig in een houten omgeving en maakt je zithoek al snel tot een knusse plek. Vooral als je gebruik maakt van heldere witte tinten in de rest van je aankleding. Denk bijvoorbeeld aan witte kozijnen, schilderijlijsten of een stralend wit plafond.

Andere kleuren krijgen al snel een onverwachte uitstraling in zo'n gewaagde omgeving. Donkere muren hebben namelijk een evenwichtig effect en dat kan heel aangenaam zijn. Je voelt je al gauw veilig tussen zulke mooie muren.

Het is een hele stap om aan de slag te gaan met een donkere kleur maar het resultaat liegt er niet om.

GOUD

Goud geeft je interieur een sjiek en koninklijk tintje. Een gewoon stoeltje of kastje verandert al gauw in een exclusief meubel met een lik goudverf.

Ook een gouden muur tovert een gewone woonkamer al snel om in een troonzaal. Wanneer je een halve muur schildert of een gedeelte van je woonkamer, zul je zien dat er echt een bijzonder plekje ontstaat.

In tegenstelling tot veel andere kleuren creëer je met goud echt een apart plekje binnen een groter geheel. Want hoe je de kleur ook gebruikt, goud is chique en zal in elke ruimte voor dat effect zorgen.

GROEN

groenOf het nou om gifgroen of kikkergroen gaat, dat groen een uitgesproken kleur is, blijkt wel uit de uitspraak: 'groen zien van jaloezie'. Maar groen heeft niet alleen een negatieve uitstraling. Integendeel! De kleur groen staat voor evenwicht en harmonie. En in veel culturen is de kleur groen een symbool voor de natuurlijke cyclus van leven en dood.

Groen is een rustige kleur en heeft daarom ook een gunstig effect op bijvoorbeeld je ogen. Groen past bij alle stijlen, of je nu kiest voor trendy of landelijk, met groen kun je alle kanten op. En iedere groentint zorgt weer voor een ander effect. Zo is lichtgroen bijvoorbeeld een hele zachte kleur die uitstekend past in een knusse kamer. Donkere groentinten hebben een serieuzere uitstraling en passen weer mooi bij een studiekamer of een bibliotheek.

Groen is de meest gangbare kleur geweest in de geschiedenis van de woninginrichting. Elke tint was namelijk verbonden aan een kenmerkende periode of stijl. Donker groen was de kleur van de Gregoriaanse stijl terwijl in de achttiende eeuw helder erwtgroen de boventoon voerde. Vervolgens was geelgroen weer een belangrijke kleur in de negentiende eeuw. Napoleon had weer een voorkeur voor helder groen en dat zagen we dan ook in empire kamers. En in de Victoriaanse periode kwamen olijftinten in opmars.

Tegenwoordig worden veel van deze tinten nog steeds gebruikt en juist de combinatie van deze groentinten zorgen overal voor een sfeervol geheel.

OKER

okerOker is een aardetint en heeft net als andere aardetinten niet de helderheid van een primaire kleur.

Aardetinten staan erg leuk op muren omdat ze licht verzachten en een knusse uitstraling hebben. Oker in combinatie met een andere kleur is vaak een garantie voor succes. Juist omdat de kleur minder aanwezig is kan oker de andere kleur prachtig versterken.

PAARS

paarsDe sprookjesachtige uitstraling van paars geeft zoveel sfeer dat je weinig andere kleuren nodig hebt om je thuis te voelen.

Je hebt wel lef nodig om met paars aan de slag te gaan maar je zult zien dat het resultaat oogverblindend is. Paars heeft iets geheimzinnigs en dat maakt de kleur extra spannend. Met paars krijg je heel makkelijk een Oosterse sfeer waar je lekker kunt relaxen en ook nog inspiratie kunt opdoen. Heel vaak is paars de lievelingskleur van meisjes want juist dat mysterieuze maakt paars zo aantrekkelijk. Paars was in de jaren zeventig al heel populair en is nu weer volop aan het terugkomen.

Gelukkig kun je momenteel veel paarse accessoires zoals kussens, kaarsen of spreien kopen zodat je heel eenvoudig een boel gezelligheid in huis kan halen. Want paars geeft een onopvallende kamer al gauw ietsje meer!

ROZE

rozeRoze is weer helemaal in. Deze mooie zachte kleur was al een succes in de modewereld en tegenwoordig komen we roze steeds vaker in huis tegen. Geen wonder want roze is lekker fris, gezellig en elke ruimte knapt op van een beetje roze.

In een roze omgeving voel je je welkom en het speelse effect van deze kleur brengt je weer even terug in je kindertijd. Roze zorgt, naast een rustgevende sfeer, ook voor een weelderig uiterlijk in je interieur. Lekker wegzakken in luxueus, roze kussens... Roze accessoires hebben dan ook een heel levendig effect op de rest van je interieur.

Ook voor roze geldt weer, welke stijl je ook kiest, roze kan overal bij. Roze kan ook heel eenvoudig zijn, het ligt er maar aan welke kleurtint je gebruikt. Een gepleisterde roze muur is zeker niet te druk en past bijvoorbeeld uitstekend in een kinderkamer.

Roze doet denken aan cadeautjes, romantiek en luxe en dat zijn uitstekende ingrediënten voor een gezellig interieur!

WIT

Hoewel wit officieel geen kleur is, kun je wit perfect gebruiken als basis voor de verdere aankleding van je interieur. Wit is de kleur van trouwjaponnen, zuiverheid en romantiek. Alles kan in een wit interieur, het past namelijk bij alles.

Terwijl wit houtwerk en een wit plafond een maagdelijke uitwerking hebben, kan enkel wit soms ook een beetje somber zijn. Want zeker in ons klimaat is een warme kleur af en toe meer dan welkom. Een combinatie van wit met een andere kleur levert een sterke contrast op en brengt veel leven in je kamer.

Wanneer je nou niet zo'n groot huis hebt dan is het verstandig om niet alle muren te voorzien van felle kleuren maar af en toe te kiezen voor wit. Zo lijkt de kamer toch wat groter. Er zijn zoveel tinten wit dat een wit interieur helemaal niet saai of strak hoeft te zijn.

ZWART

Een heel gewaagd en bovendien prachtig effect krijg je met zwart. Helemaal als je zwart combineert met diverse wittinten.

Misschien is het niet je eerste keuze om je muren zwart te verven. Maar uiteindelijk is het resultaat verbluffend. Zwart is door de jaren heen al wel een geliefde kleur in ons meubilair, het oogt zakelijk en rustig, maar op de muur komen zwart nog niet vaak tegen. Als je kiest voor een houtskoolachtige textuur kun je een muur een heel zachtaardig en knus uiterlijk geven.

In combinatie roomwitte meubels wordt zwart zelf heel levendig en romantisch. Zwart hoeft niet altijd serieus te zijn en al helemaal niet kil. Juist met een kleur waar je het in eerste instantie niet van verwacht kun je verbluffende resultaten krijgen. Donkere kleuren nemen een ruimte in bezit maar laten de inhoud van de kamer wel enorm knallen.

Zwart gaat het de komende jaren helemaal maken dus geen reden voor twijfels als je de tijd vooruit wilt zijn.

Heuvelrug Schilderwerken
 
  T 0343 - 51 21 80 M 06 - 21 57 88 15 E info@heuvelrugschilderwerken.nl Ik ben donorgeregistreerd En jij?